Kinetoterapia - remediul durerilor de spate

Kinetoterapia - remediul durerilor de spate

În zilele noastre durerile de spate cresc cu o viteză alarmantă. Motivul apariţiei acestora nu este clar deşi mulţi specialişti dau vina pe stilul de viaţă din ce în ce mai sedentar, pe locul de muncă, pe kilogramele în plus, pe eforturi exagerate, posturi incorecte, etc.

Durerea de spate poate fi un simptom de neputinţă în a te mişca cu uşurintă dar poate fi cauzată de unele afecţiuni locale sau suferinţe organice.

Spatele nostru este o minune inginerească care ne permite umblăm în poziţie dreaptă, să ne balansăm, să ne învârtim, să sărim, să alergăm, să efectuăm o mulţime de activităţi.

Dar toate aceste mişcări depind de buna funcţionare a mai multor elemente. Coloana vertebrală este extrem de solicitată - trebuie să fie flexibilă şi puternică. Pentru ca spatele să îşi joace rolul său vital trei sisteme distincte trebuie să funcţioneze împreună: oasele, muşchii şi nervii. Dacă vreunul dintre ele suferă, acest lucru va duce la rigiditate şi durere.

Un procent mare de aproximativ 80% din populaţia ţărilor industrializate suferă de dureri de spate (hernie de disc). De aceea cei care sa ocupă de remediarea celor trei sisteme, kinetoterapeuții, caută să găsească noi metode de terapie pentru combaterea discopatiilor vertebrale.

Sunt în discuţie multe metode printre care amintim Alexander, Pilates, McKenzie, Williams, Schoolback, programe yoga, etc. împreună cu fizioterapia, masajul terapeutic. Cel mai bun specialist kinetoterapeut va concepe un program individualizat fiecărui pacient, cu programe selectate din diversele metode de recuperare medicală şi experienţa personală, adecvat afecţiunii spatelui, vârstei şi posibilităţilor psihomotrice ale fiecărei persoane. De aceea cautati specialistul în kinetoterapie care să vă recomande programul potrivit durerilor dumneavoastră de spate, colaborarea cu el să vă dea încredere pentru ca să participaţi activ la procesul de vindecare. Reabilitarea trebuie să decurgă în mod holistic: minte-corp.

Nu întrerupeţi programul de recuperare medicală când vă simţiţi mai bine ci continuaţi prin kinetoprofilaxie pentru a preîntâmpina apariţia durerilor şi a complicaţiilor acestora.

Gimnastica medicală, mişcarea - mijlocul de bază al kinetoterapiei - vitalizează şi relaxează corpul şi spiritul producând un sentiment de bine.