Cum lucrezi la laptop fara sa ai dureri de spate

Cum lucrezi la laptop fara sa ai dureri de spate

Pandemia de Cornonavirus ne-a luat prin suprindere pe toti, determinandu-ne sa ne schimbam obiceiurile, modul de a gandi, de a actiona si nu in ultimul rand modul de a lucra. Daca pana de curand in acceptiunea multor lideri de bussines romani lucratul de acasa era aproape inexistent, in prezent, teleworking-ul sau #workfromhome este printre principalele masuri adoptate atat de catre companii, cat si de catre unele institutii.


Conform datelor Biroului de Statistica al Uniunii Europene „Eurostat”, in 2018, doar 0,4% din populatia activa a Romaniei lucra de acasa. Suntem pe ultimul loc in Europa, doar Bulgaria are un procent mai mic de asa-numit „teleworking” (0,3%).

Ei bine, in aceste vremuri sesizam ca multi dintre noi, romanii, ne putem adapta cu usurinta la acest mod de lucru. Insa, in incercarea de a ne proteja de acest virus extrem de contagios este de dorit sa avem grija sa nu ne alegem cu alte afectiuni cauzate de pozitia incorecta la laptop. Astfel, indiferent ca lucrezi de acasa sau de la birou, daca te numeri printre cei care petrec zilnic mai mult de 6 ore in fata laptopului este vital sa intelegi impactul pe care il are acest lucru asupra sanatatii tale si cum il poti combate.

Sfaturi pentru o postura corecta la laptop:
1. Schimba pozitia pe parcursul zilei

Daca lucrezi la un laptop trebuie sa eviti durerile la nivelul umerilor, gatului, spatelui. De aceea poti alterna statul la un birou cu cel de pe canapea, fotoliu, scaun de bucatarie pentru a evita presiunea prelungita pe o anumita zona a coloanei.


2. Inventeaza un suport lombar

Daca lucrezi in dinning sau bucatarie asigura-te ca folosesti un suport lombar dintr-un prosop rulat. Iti va atenua durerea de spate. Vezi sa nu il faci prea voluminos.


3. Cum pozitionezi laptopul?

Daca ai o tastatura mobila poti ridica laptopul pe o carte sau suport special astfel incat atunci cand stai la birou ecranul sa fie in dreptul ochilor la o lungime de brat de acestia. Daca lucrezi intr-un fotoliu cu laptopul pe coapse, inclina ecranul astfel incat sa ai un constrast bun pentru a-ti proteja vederea.


4. Poti sa previi tulburarile circulatorii?

Atunci cand stai pe scaun poti sa ridici picioarele pe un suport sau se le balansezi inainte si inapoi. Pune o perna moale sub sezut ca sa mai diminuezi compresia venoasa. Cand esti in pauza poti face cate 100 de ridicari pe varfuri.


5. Ridica-te la fiecare 40 de minute

Ia o pauza de 5-10 minute ca sa iti mentii spatele intr-o buna forma. Mergi in jurul casei sau propune-ti sa faci 100 de pasi in apartament. Cu o sticla de apa poti sa faci exercitii pentru brate si sa le asociezi cu stretching (intinderi musculare) pentru coloana, membrele superioare si inferioare.

Urmareste-ne indeaproape si vei primi constant sfaturi despre cum poti sa iti protejezi sanatatea si mobilitatea. Kinetoterapeutul tau îți poate oferi sfaturi în cazul apariției durerilor de spate

Dr. Kt. Ionut Țopa
0721.272.393
kinetoterapie-iasi.ro